Ytterdörrar – Teknisk Information

Samtliga dörrar är CE-märkta. De har två års garanti på produktens ytfinish, ytbehandling, konstruktionsmaterial samt formstabilitet (tillåten avvikelse 2 mm per meter, tillåten skillnad mellan diagonaler 1 mm per meter). Garantin täcker de beslag som medföljer. Star Center ansvarar inte för extrakostnader föranledda av egna installationer, som t ex larm, ytterligare lås och målning.

Dörrarna uppfyller gällande energikrav och byggregler. Garanti lämnas inte för dörr som monteras i fasad utan tillräckligt skyddande tak. Både dörren och emballaget ska kontrolleras noga vid leverans innan montering påbörjas.Eventuella fraktskador anmäles direkt till transportören och ska noteras på följesedel  vid godsets mottagande. Fabriksskador anmäls till din återförsäljare. Är dörren inte enligt beställning eller skadad ska den inte monteras.

Detta ingår alltid när du köper en Star ytterdörr

• Dörrblad med tätningslister
• Karm
• Låskista

Målade dörrar

Målade dörrar är ytbehandlade med dubbla skikt av slitstark färg. Standardutförande om ej annat anges är vit NCS S0502-Y. Tillvalskulörer ser du nedan, alternativt valfri NCS- och RAL-kulör kan fås mot pristillägg, liksom olika färg på in- och utsidan. Vid tvåfärgsmålning är dörren alltid dubbelfalsad.

Trädörrar

Våra teakfanerade trädörrar levereras med en skyddande oljebehandling som ska upprepas med jämna mellanrum.

Utförande insida

Insidan på en Stardörr är alltid slät i standardutförande. Dekorlist, spårfräsning och spröjs kan fås som tillval. Tätningslist/isolering Dörrbladet är försett med en effektiv tätningslist på enkelfalsade dörrar. På dubbelfalsade dörrar har både dörrblad och karm tätningslist.

Karmar

Alla våra dörrkarmar är förborrade för karmskruv och är 105 mm djupa. Till alla målade dörrar är karmen tillverkad i furu. Teakdörrens karm är som standard teakbetsad furu och som tillval i teakfanér. Vid NCS-kulör/RAL-kulör har karmen samma färg som dörrbladet. Vid tvåfärgsmålning av dörr är karmen också tvåfärgsmålad.

Trösklar

Dörrarna levereras med slitstarka handikappvänliga trösklar i ädelträ och aluminium.

Glas 

Glasade dörrar har tvåglaskassett med energiglas på insidan (klarglas alternativt råglas av Cotswoldtyp) som standard samt argongas mellan glasen för bästa isolering. Thermoytterdörr med glasruta har en 3-glaskassett med energiglas på in- och utsida samt argon x2, mellan varje glas. Samtliga ytterdörrar och sidoljus med glas lägre än 600 mm från golv eller mark har personsäkerhetsglas både in- och utvändigt enligt Boverkets regler. På utsidan är glaset laminerat, som gör det svårare att forcera, och på insidan är glaset härdat. Dörrar och sidoljus som har personsäkert glas är markerade i broschyren. Som tillval kan du även få personsäkert glas i andra dörrmodeller och sidoljus. Det är kunden som är ansvarig för att glasregler efterlevs.

Spröjs

Alla våra ytterdörrar med spröjs kan även tillverkas med spröjs på insidan av glaset. Spröjsade dörrar kan även levereras utan spröjs.Vid förfrågan kan även mellanglasspröjs beställas.

Gångjärn och lås

En ytterdörr från Star Center har alltid lås av hög kvalitet. Våra dörrar har brytförstärkta gångjärn (gäller ej dörrar med Tectusgångjärn), som kan justeras i höjd- och sidled. Standardlås är ASSA 410 med hakregel eller likvärdigt. Trycke och låscylinder ingår ej i leveransen. Enkelt och bekvämt får du en vacker dörr med pålitlig funktion.

Montering

Följ den utförliga monteringsanvisning som medföljer Stardörren, den kan även laddas ner här. Dörren bör placeras under tak, och ska förvaras inomhus fram till monteringen.

Så sköter du om din Stardörr

Med lite omvårdnad håller sig din nya, fina dörr fräsch så mycket längre. Målade ytor rengör du lämpligen då och då med vanligt ljummet vatten med såpa eller ett milt diskmedel – mer behövs normalt inte. Undvik rengöringsmedel som kan repa eller lösa upp ytan, såsom skurpulver, stålull, lösningsmedel o s v. Får du mögelangrepp finns det specialmedel som skonsamt avlägsnar mögelsporer – rådgör med närmaste färghandel. Teakdörrar ska oljas in minst en gång om året.

Före beställning

Kom ihåg detta vid beställning av din Stardörr:

Var noggrann när du mäter upp hålet där dörren ska sitta så att du väljer rätt modulmått. Mät hela dörrhålets bredd och höjd. Vi rekommenderar ca 12 mm mellanrum mellan väggen och karmens över- och sidostycken. Bestäm om dörren ska vara vänster- eller högerhängd, tänk på att du alltid ser dörren utifrån då du väljer hängning, se ovan.

Som standard är våra ytterdörrar utåtgående, men går även att beställa som inåtgående. Observera att hängningen då definieras inifrån!

Välj din favoritdörr. Oavsett om du föredrar någon av våra prisvärda basmodeller eller unnar dig ett personligare uttryck får du en välbyggd kvalitetsdörr.

För samtliga modeller kan du välja bort spårfräsningar och dekorlister – så att dörren blir slät – om du tycker det passar ditt hus bättre (gäller även glasade varianter).

Välj kulör och tillbehör som t ex trycke, sparkplåt, handskydd, cylinder, lås och sido- och överljus. Fundera också gärna på matchande garagedörrar!

Hängning av dörr

Du kan välja hur du vill hänga din dörr, vänster- eller högerhängd. Som regel om dörren är utåtgående så anges hängningen utifrån. M a o med gångjärn på vänster sida utifrån sett så är dörren vänsterhängd. Med en inåtgående dörr så utgår man inifrån och är då gångjärnen på vänster sida så är dörren vänsterhängd.

Förkortningar i dörrnamn

GGlas.
HGHelglas.
PPardörr
PG Pardörr glas.
HGP Helglasad pardörr glas
PPH Pardörr med passiv parhalva.
PGPH Pardörr glas med passiv parhalva.
HGPPH Helglasad pardörr med passiv parhalva.
SPSpröjs.
S Spårfräst.
D Dekorlist.
TTeak.
GP Garagepardörr.
GPGGaragepardörr glas.
B Bröstningsmått. Underkant tröskel till underkant glasdag, dvs där synligt glas börjar i underkant.
B10B10 Bröstningshöjdens totalmått 1000 mm.
B9 Bröstningshöjdens totalmått 900 mm.
B6 Bröstningshöjdens totalmått 600 mm.
SP21 Spröjs två liggande, en stående.
SP02 Spröjs ingen liggande, två stående.
SP03 Spröjs ingen liggande, tre stående.
SPX2 Kryss spröjs två stycken.